dinsdag 21 december 2010

Sodium lauryl sulfate (SLS) en Sodium laureth sulfate (SLES)

Vandaag wijd ik een heel artikel aan Sodium Lauryl Sulfate (Afgekort: SLS) en Sodium Laureth Sulfate (afgekort: SLES). Dit zijn ingrediënten die vaak in producten zitten en ik schrijf er vaak over in mijn artikelen. Ik vermijd vaak producten die SLS of SLES bevatten. Als ik producten gebruik met deze ingrediënten dan merk ik dat deze producten vaak irriterend en uitdrogend werkt. Ik heb voor mijzelf en voor jullie wat research gedaan en vandaag vertel ik jullie alles over SLS en SLES! Een heel informatief artikel dus waarbij ik vele van jullie vraagtekens beantwoord denk ik!  

Veel mensen genieten van schuimende shampoo's en douchegels. Heerlijk toch? Of toch niet? Deze schuim wordt namelijk vaak veroorzaakt door SLS of SLES. Dit wordt door veel fabrikanten gebruikt omdat het reinigt, schuimt en het is goedkoop. 


Kijk eens op de etiketten van jouw eigen producten. Je zult versteld ervan staan hoeveel producten SLS of SLES bevatten of misschien een van hun 'neefjes' Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, etc. 

SLS en SLES worden in veel reinigingsproducten gebruikt om bijvoorbeeld je vloeren schoon te maken, je wc te reinigen of om motoren te ontvetten. Ditzelfde ingrediënt zit dus ook in jouw verzorgingsproducten. 


Dat een product SLS of SLES bevat, wil nog niet zeggen dat dit product meteen slecht is. Dit artikel is er ook niet om iedereen bang te maken en verbannen om producten met SLS of SLES te kopen. Nee, dit is gewoon om jullie te laten zien wat het is en wat het doet. Mensen met een gevoelige huid zullen bijvoorbeeld sneller last hebben dit ingrediënt, dan mensen met geen gevoelige huid. Een droge huid zal ook sneller uitgedroogd aanvoelen na een product met dit ingrediënt gebruikt te hebben. Mensen met een vette huid zullen dit gevoel misschien niet hebben. Per persoon en per huid is dit anders.

Het zal je verbazen dat in bijna 90% van de schuimende cosmetica producten SLS of SLES bevat! En dit terwijl SLS en SLES zeer agressieve reinigers zijn die de beschermlaag van je huid aantasten. Gevolg kan zijn ernstige uitdroging van de huid, huidirritatie, allergie en soms zelfs haaruitval. 

Ik gebruik liever geen producten die SLS of SLES bevatten, omdat ik hier gewoon ontzettend veel last van heb. Mijn gevoelige huid reageert meteen op deze substanties en mijn huid droogt ontzettend uit. Heb jij geen problemen met deze ingrediënten, dan moet je ze natuurlijk gewoon gebruiken. Het is immers ontzettend moeilijk om een shampoo te vinden zonder SLS of SLES!

Kijk eens op de achterkant van jullie producten. Hoeveel producten heb jij die SLS of SLES bevatten? Of gebruik jij helemaal geen producten die deze ingrediënten bevatten? 

9 opmerkingen:

 1. Dank je, handig artikel. Ik geloof dat mijn dingen vol zitten met SLS en SLES, maar ik vind het zo moeilijk iets te vinden zonder dat erin :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een keer alle ingrediëntenlijsten van de producten bij de douche bekeken, en overal zat SLES. Van het AH badschuim tot de dure Redken shampoo van mijn moeder. Ook in de douchegel van TBS die ik gebruik, maar ik heb nergens last van. Ik ben sowieso niet zo snel overgevoelig of allergisch voor dingen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hier ook een keer over geschreven, ik ben het helemaal met je eens. Ik heb een keer geprobeerd om bij de Kruidvat shampoo zonder sulfaten te vinden... geen een! Er is wel shampoo van Palmer's die cocos alternatieven bevat (minder slecht), maar als deze dus op is dan heb je geen keuze meer! Gelukkig is er nog altijd The BodyShop...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Pinkfairy: Gebruikt TBS dan helemaal geen sulfaten? Lush namelijk wel... ook al roepen ze zo hard dat alles natuurlijk is...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer er ook steeds hierop te letten! Ik gebruik nu namelijk shampoo en conditioner van Inecto.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hihi, ik ga er nu telkens naar kijken! Is het ook slecht voor een gewone huid?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Patty: tuurlijk wel :) Maar er is een nieuwe lijn haarverzorging waar uitdrukkelijk op vermeld staat dat er geen sulfaten, kleurtoevoegingen en siliconen in zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien weet ik een wondermiddel voor je Giovanni Organic 50/50 balance shampoo en conditioner. (www.biomy.nl)
  Liefs xx
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen

Houd met je reactie rekening met de volgende regels:
* ABN graag, geen BrEeZaH of CAPSLOCK
* Kritiek en commentaar welkom, mits het onderbouwd en niet beledigend is.
* Respecteer elkaar dus geen gescheld.
* Geen spam naar eigen of andere sites.