zondag 4 juli 2010

Make-up is niet eeuwig houdbaar

We hebben 16 lippenstiften, 45 oogschaduws, 29 nagellakjes en 15 lipglossen. De een gebruik je meer dan de ander. En na 3 jaar tover je weer een oude verdwaalde lippenstift tevoorschijn. Maar is deze nog wel goed? En hoelang kun je make-up gebruiken? Soms is het gewoon slimmer om iets minder te kopen voor dat je het weer weg kunt gooien. Helaas heeft make-up niet het eeuwige leven!

Een houdbaarheidsdatum kun je meestal niet zo 1,2,3 vinden. Maar tegenwoordig staat er een symbool op het product met een getal erin hoeveel maanden het product houdbaar is. Dit symbool lijkt op een potje met een geopend dekseltje.

Zodra je de verpakking opent komen er bacteriën, vuil, lucht en licht bij. Hierdoor bederft je product. De tijden die ik noem gaan dus in vanaf het moment dat het product geopend en gebruikt wordt. Producten die in een potje zitten kun je beter met een spateltje eruit halen. Zo blijven de bacteriën en vuil eruit.

Houdbaarheidsdatums
* Mascara: Mascara is maximaal 3 maanden houdbaar. Daarna droogt hij uit en gaat klonteren. Je kunt je mascara langer goed houden door hem goed te sluiten en niet te pompen (op en neer gaan met het borsteltje) in je mascara. Als je een ooginfectie heb kun je je mascara beter meteen weggooien, omdat dit vaak in je mascara gaat zitten.

* Oogpotlood: Een oogpotlood blijft ongeveer 2 jaar houdbaar.

* Oogschaduw: Oogschaduw kun je 2 jaar gebruiken. Koop daarom niet téveel aangezien je geen 100 oogschaduws in 2 jaar op maakt.

* Foundation: Deze blijft ongeveer 1 jaar tot 1,5 jaar houdbaar. Als het product anders ruikt dan moet je het weggooien. Dit geld ook voor concealer en gezichtspoeder.

* Concealer: Een concealer blijft ongeveer 1 jaar goed. Als je een concealer stift hebt duw die dan niet direct op je puisje. Daardoor komen er bacteriën op je concealer en bederft het sneller.

* Gezichtspoeder: Dit blijft ruim 2 jaar houdbaar. Let op dat er geen vocht bij komt, aangezien dit de poeder aantast.

* Lippenstift: Een lippenstift kun je ongeveer 2 jaar gebruiken.

* Lip-potlood: Ook deze kun je 2 jaar gebruiken.

* Lipgloss: Lipgloss is ongeveer 1 jaar houdbaar aangezien het een vloeibare substantie is en je met het kwastje op je lippen zit en dit weer terug in de tube stopt.

* Nagellak: Een nagellak kun je ongeveer 2 jaar gebruiken, daarna droogt hij uit en wordt het een dik goedje. Zorg dat je je flesje altijd goed sluit.
Twijfel je of een product nog goed is? Gooi het dan weg, dan heb je een mooi excuus om weer te gaan shoppen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Houd met je reactie rekening met de volgende regels:
* ABN graag, geen BrEeZaH of CAPSLOCK
* Kritiek en commentaar welkom, mits het onderbouwd en niet beledigend is.
* Respecteer elkaar dus geen gescheld.
* Geen spam naar eigen of andere sites.