woensdag 21 juli 2010

Waaruit bestaat parfum?

Ik vond het leuk om een artikel te schrijven over parfum. Want iedereen draagt parfum, maar we weten er zo weinig over. Wat zijn top-, hart- en basisnoten? Wat is het verschil tussen Eau de parfum en Eau de toilette?

Parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Vaak is dit oplosmiddel alcohol. Een mengsel bestaat uit 80% - 95% uit alcohol. Een Eau de parfum bestaat meestal uit 80% - 90% uit alcohol en een Eau de toilette uit 90% - 95%. Daarom ruikt een Eau de toilette vaak minder sterk. Die alcohol verdampt snel, maar de geurstoffen blijven voor een paar uur op de huid liggen. Een parfum kan op het begin anders ruiken bijvoorbeeld een half uur later. Dit komt omdat een parfum opgebouwd is uit noten. Je hebt de volgende noten:
Topnoten - Dit zijn de geuren die bedoeld zijn om de aandacht te trekken. Deze zijn nodig om een parfum te kunnen verkopen. Vaak zijn de topnoten na 10 minuten niet eens meer te ruiken. Deze geuren zijn alleen op het begin dominant. Een typische topnoot is bijvoorbeeld citrus.
Hartnoten - Hartnoten begin je te ruiken wanneer de topnoten grotendeels verdwenen zijn. Dit is het hart van de parfum en misschien wel het belangrijkste. Vrijwel alle bloemengeuren zijn topnoten.
Basisnoten - Dit zijn de geuren die als laatste over blijven en deze kunnen ook het langste blijven hangen. De basisnoten ruik je vaak na 1 รก 2 uur. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten.

Je kunt parfums onderverdelen in 7 groepen.
* Citrusachtig
* bloemachtig
* fantasiegeur
* andere fantasiegeur
* houtachtig
* amber / oosters
* leer

Nou neem ik als voorbeeld mijn nieuwe parfum. Christina Aguilera- By Night.
Deze parfum heeft de volgende noten:
Top
Mandarijn, fresia, rarbarber, rode appel en ananas.
Hart
Meibloesem, perzikbloem, heliotroop.
Basis
Sandelhout, amber, mos en vanille.

Nou ik hoop dat jullie het een leuk artikel vonden! Moet ik zoiets vaker doen of niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Houd met je reactie rekening met de volgende regels:
* ABN graag, geen BrEeZaH of CAPSLOCK
* Kritiek en commentaar welkom, mits het onderbouwd en niet beledigend is.
* Respecteer elkaar dus geen gescheld.
* Geen spam naar eigen of andere sites.