donderdag 14 oktober 2010

Geschiedenis van Make-up

Voor ons is het heel normaal om make-up te gebruiken. Wij zijn niet anders gewend dan dat winkels vol liggen met mascara, oogschaduw, oogpotlood, enzovoorts.. Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld om opgemaakt de deur uit te gaan. Maar waar komt dit nou eigenlijk vandaan en hoe is make-up ontstaan? Gebruikte zij vroeger ook make-up op de manier waarop wij het nu gebruiken? Ik ben voor jullie opzoek gegaan naar de geschiedenis van make-up en ik ontdekte ontzettend leuke dingen. Daarom wil ik de geschiedenis van de make-up met jullie delen. 
Niemand beseft wat voor lange geschiedenis make-up al met zich mee draagt. De Romeinse vrouwen gebruikte wit krijt en lood als foundation. De Egyptenaren deden mee aan de trend van de lichte huid en gebruikte ‘cremes’ om er blanker uit te zien. De vrouwen uit de 6de eeuw lieten zelfs bloed uit hun gezicht halen om er zo blank mogelijk uit te zien. Met een lichte huid kon je in die tijd status tonen. Dus hoe lichter je was, des te rijker. De Italiaanse vrouwen kwamen in de 13de eeuw met roze lipstick. Hiermee toonden zij hun rijkdom, omdat zij synthetische make-up konden betalen. Ook ontstond er in die tijd een ontzettend bizar product genaamd Aqua Toffana. Deze gezichtspoeder was gemaakt van arsenicum, een ontzettend giftig product. Op de bijsluiter van dit product stond zelfs vermeld dat vrouwen dit het beste alleen konden dragen als er fortuinlijke mannen in de buurt waren. Er overleden honderden mannen, omdat één kus op de wang dodelijk was. In de 18de eeuw gebruikten niet alleen vrouwen, maar ook mannen make-up. Als je een bleke huid had, kwam je dus niet vaak buiten en hoefde je dus geen zwaar arbeid te verrichten. Daarom moesten ze dan wel van goede komaf zijn. Als vrouwen uit een lagere sociale klasse make-up droegen, dan werden zij vaak gezien als prostituee. Koningin Victoria verklaarde in de 19de eeuw dat make-up iets vulgairs was. En dat het alleen gebruikt werd door prostituees en acteurs. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, maakte make-up een revolutie door. Ze ontdekten dat je met plantaardige en (chemische) kleurstoffen meer producten kon maken. In de twintigste eeuw werd make-up in het westen geaccepteerd. Alleen in Nazi-Duitsland was het officieel niet toegestaan.


De make-up van nu heeft hele andere functies. Het stimuleert de jeugdigheid en gezondheid. Ook kun je bepaalde oneffenheden wegwerken en juist de mooie dingen accentueren. Ook word make-up door sommige als meer seksueel aantrekkelijk gezien. Make-up is daarbij ook nog een heersend modebeeld.
Ik weer zeker dat de volgende ochtend wanneer jullie je make-up aanbrengen even terug denken aan dit artikel. Waardeer jij je gezichtspoeder  nu meer, als je nagaat dat de vrouwen in de 6de eeuw zelfs bloed uit hun gezicht weg lieten halen om blank te worden? En het is ook een prettig idee dat jouw gezichtspoeder niet zo dodelijk is als de Aqua Toffana? Deze geschiedenis heeft de make-up wel gebracht tot waar het nu en daar moeten wij dankbaar voor zijn. 

2 opmerkingen:

 1. Interessant artikel, bedankt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk artikel!!!

  Maar ik heb wel een foutje gezien:
  Ik weer zeker dat de volgende ochtend wanneer jullie je make-up aanbrengen even terug denken aan dit artikel.

  je hebt "weer" in plaats van "weet" neer gezet.


  ik heb in "Jessica Simpson's The price of beauty" gezien dat mensen in Thailand in hun make-up bleek 'spul' doen, om er zo bleek/wit uit te zien.

  XOXO Martine

  BeantwoordenVerwijderen

Houd met je reactie rekening met de volgende regels:
* ABN graag, geen BrEeZaH of CAPSLOCK
* Kritiek en commentaar welkom, mits het onderbouwd en niet beledigend is.
* Respecteer elkaar dus geen gescheld.
* Geen spam naar eigen of andere sites.