Pretty Beauty Land is verhuist naar www.prettybeautyland.nl

vrijdag 25 februari 2011

Is natuurlijk wel zo natuurlijk?



Geheel natuurlijk! 100% natuurlijk! Volledig natuurlijk! Je ziet het tegenwoordig op bijna iedere verpakking staat en iedere week komen er weer andere producten op de markt die nóg natuurlijker zijn dan de andere. Maar is al dat natuurlijk wel zo natuurlijk? Ik ben voor jullie uit gaan zoeken wanneer een product een natuurlijk product mag heten. Is die dan écht 100% natuurlijk of mag die een bepaalde aantal minder natuurlijke producten bevatten? 

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? 



Steeds vaker worden cosmeticaproducten aangeprezen als natuurlijk o f biologisch, terwijl deze producten ook niet-natuurlijke ingrediënten bevatten. Daarom zijn er keurmerken voor natuurcosmetica opgericht. BDIH (Duitsland), NaTrue (Wereldwijd), Ecocert (Frankrijk), Cosme-bio en Cosme-eco (Frankrijk). In ontwikkeling is het keurmerk Cosmos (Europa), het BDIH en Ecocert zijn overgestapt naar dit nieuwe keurmerk. Niet alle keurmerken hanteren dezelfde criteria. 

Wat mag een natuurlijk product niet bevatten? 
  • organisch synthetische kleurstoffen
  • synthetische geurstoffen
  • geëtoxileerde grondstoffen
  • siliconen
  • paraffine en andere aardolieproducten
Wat bevat een natuurlijk product dan wél?
  • Natuurlijke ingrediënten: Gevonden in de natuur
  • Afgeleide natuurlijke stoffen: Stoffen gevonden in de natuur maar chemisch gemodificeerd. Slecht een beperkt aantal processen zijn toegestaan. Ze moeten ook biologisch afbreekbaar zijn. 
  • Natuur-identieke stoffen: Stoffen die bestaan in de natuur, maar door een chemische reactie zijn geproduceerd. 
De uitzonderingen 
Aan sommige producten moeten niet natuurlijk stoffen toegevoegd worden. Crèmes zijn een mengsel van water en olie, zij kunnen niet gebruikt worden zonder emulgator. En daarnaast kunnen reinigende producten zoals shampoo niet schoonmaken zonder een reinigingsmiddel. Aard identieke conserveringsmiddelen mogen ook gebruikt worden. Als je geen conserveringsmiddel gebruikt dan bederft het product heel snel. 

Een product is dus nooit helemaal 100% natuurlijk. Er moet altijd iets aan toegevoegd worden. Maar er moet dan gezocht worden naar het beste ingrediënt die niet schadelijk is voor het milieu en voor de mens. Zo is het reinigingsmiddels Sodium Laureth Sulfate minder schadelijk en irriterend dan Sodium Lauryl Sulfate. 

Producten die een keurmerk dragen moeten ook dierproefvrij zijn. 

Wat vinden jullie van natuur cosmetica? Gebruik jij het liever dan een normaal product?

4 opmerkingen:

  1. Ik vind het voor het merendeel gewoon onzin. Chemisch is lang niet altijd slechter: je weet de precieze dosis en je kunt af komen van vervelende nevenstoffen die je niet zonder dure processen uit een simpel blaadje kan filteren. Ach het gaat maar om verzorgingsartikelen, zou het veel erger vinden als mensen natuurlijke medicijnen willen. Het gaat er mij om dat met zo veel mogelijk respect met het milieu wordt omgegaan en als je daadwerkelijke carcinogene stoffen er uit filtert vind ik het ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik let er eigenlijk nooit op.
    Vandaag had ik een gezichtsbehandeling van 2 uur bij de schoonheidsspecialiste.
    Zij werkte ook met natuurlijke producten. Ik vond het heel fijn, maar ik zie mezelf niet alle ingredienten afgaan om te kijken of er een bepaald stofje wel of niet inzit.
    Tot nu toe ben ik nog nergens allergisch voor, heb nog nergens een gekke reactie op gehad en dat is voor mij het belangrijkste.
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  3. volgens mij let hier bijna niemand op, hoewel het erg belangrijk is. Ik vindt het verslag mooi geschreven :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Houd met je reactie rekening met de volgende regels:
* ABN graag, geen BrEeZaH of CAPSLOCK
* Kritiek en commentaar welkom, mits het onderbouwd en niet beledigend is.
* Respecteer elkaar dus geen gescheld.
* Geen spam naar eigen of andere sites.